Boklansering: Julens myter & overtro

 Julemystikken lever videre

Forfatter Line Therkelsen følger opp fjorårets boksuksess med ny utgivelse om julens mange myter og overtro.

Julen er på vei, pynten handles inn og ønskelister sendes til vår venn på Nordpolen. Tradisjonene står som alltid i kø og for de aller fleste er julefeiringen bortimot obligatorisk. Men de færreste vet hvordan norsk jul ble norsk jul – med alt hva det innebærer. Det er her Line Therkelsen kommer inn. 

I fjor ga forfatteren ut Magisk jul som ble en stor suksess over det ganske land. Therkelsen fortalte om hvordan mange juletradisjoner har utviklet seg fra gamle hedenske skikker – fra en tid lenge før Julenissen ble en velkjent figur for store og små. Magisk jul mottok terningkast seks i Stavanger Aftenblad.

I år har Therkelsen gravd enda dypere i myter og gammel overtro. Oppfølgeren Julens myter & overtro forteller blant annet om det kulturelle opphavet til den norske julen.

– Den urnordiske kulturen er et krysningspunkt mellom tre tradisjoner: den germanske, den keltiske og den samiske. I dette møtet har vår kultur vokst fram og slått rot, forklarer Therkelsen.

I boka finnes en samling tekster som hører til julens forestillingsunivers. Et magisk univers som har utviklet seg parallelt med kristendommen gjennom flere hundre år. 

– Jeg har funnet historier om det usynlige folket, Snødronningens speilhall og også om enkelte skremmende skikkelser fra urnordisk folklore. Historier som får barna til å løfte beina opp i sofaen og sette seg nærmere, sier Therkelsen.

 

Boklansering på Grandgården i Tønsberg

Julens myter & overtro lanseres i bokhandel og dagligvare 26. november, men allerede 14. november skal Therkelsen og forlaget Orage ha lanseringsfest på Grandgården i Tønsberg. Da skal Therkelsen naturlig nok fortelle litt om den ferske boka – og i tillegg skal sokneprest Jan Terje Christoffersen, dele litt om juletradisjonene fra kirkens ståsted.

Boklanseringen er åpen for alle. Vi deler ut noen smaksprøver fra boken – deriblant en urgammel og magisk gløgg-oppskrift, samt små skuebrød med beskyttende valmerker. Og hvis du trenger bedre økonomi før jul – så har vi løsningen på det også…

PS: Et syltetøyglass med blæretang og whiskey plassert i kjøkkvinduet – da er husholdningsøkonomien sikret frem mot jul 🙂